Weekly News

Wendy Sieger-Kintzen ACTIVITEITEN

Wat is er deze winter te doen?

Met de warme herfstdagen in gedachten zou je er nog niet bij stilstaan dat de knusse Kersttijd over een paar weken weer voor de deur staat. In de aanloop naar Kerst en de “winterse” dagen zijn er allerlei mooie evenementen te bezoeken. Hier zijn een aantal aanraders:

Van 7 tot en met 10 december organiseert landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt bij Beesd vier dagen vol kerstinspiratie tijdens de jaarlijkse Kerstfair. Het landgoed is betoverd met honderden lichtjes, guirlandes en kerstbomen, gezellige kampvuren en gevelhuisjes. In het historische hart van het landgoed, met zijn eeuwenoude boerderijen, koetshuis en landhuis, staan ruim 140 stands met lekkere, mooie en bijzondere artikelen. Bezoekers kunnen zich laten inspireren voor het kerstdiner, meedoen aan workshops of kleding, cadeautjes en ander moois kopen voor de feestdagen. De landgoedkok zorgt voor heerlijke gerechten en drankjes, terwijl diverse koren Christmas carols ten gehore brengen. Het landhuis, Huis Mariënwaerdt, is rijk gedecoreerd in kerstsfeer. Een gids vertelt bezoekers alles over de kersttradities op het landgoed tijdens een rondleiding door het landhuis.


Vanaf 30 november is Amsterdam Light Festival met dit keer een bijzonder debuut van de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei die in een lichtwerk genaamd “thinline” alle lichtobjecten met elkaar verbindt.    

Je kan in de avond een route wandelen langs alle indrukwekkende en vaak spectaculaire lichtkunstwerken bijvoorbeeld door de Plantagebuurt maar ook op het voormalige Marineterrein. Het beste beleef je het Amsterdam Light Festival vanaf het water. Vele kunstwerken en lichtinstallaties staan namelijk langs de Water Colors route, een vaarroute door de Amsterdamse grachtengordel. De reflectie van de kunstwerken zorgt voor een magisch spel tussen licht en water. Vanaf diverse plekken vertrekken er rondvaartboten. 


Een bijzondere sfeerbeleving in de maand december vind je in het Zuid-Limburgse plaatsje Valkenburg. De kerstmarkten in de mergelgrotten vinden plaats van 17 november tot 7 januari: de gangen in de grotten worden speciaal voor dit kerstevenement mooi versierd met lichtjes. Tip: op woensdagen en zaterdagen is er een Christmas parade door Valkenburg. Er zijn speciale kerstconcerten in de grotten en je kan deelnemen aan een culinaire wandelroute: route d’amuse. 


Met muziek omlijst en veel theater zet Deventer in op het jaarlijkse Dickens Festijn: op 16 en 17 december wordt het historische Bergkwartier van Deventer omgetoverd tot de 19e-eeuwse Engelse stad van Charles Dickens, waar ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven komen. 


Van 21 tot 26 november vind je rondom Kasteel de Haar een grote Country en Kerstfair. Al meer dan 20 jaar wordt in de tuinen van het Kasteel een groots evenement opgezet. Tot 22.00 uur ’s avonds kun je bij vuurkorven en lichtjes genieten van deze romantische setting. 


Ook de musea in Nederland spelen in op de Kersttijd, zo kun je in het Openlucht Museum in Arnhem in een aantal historische panden de ontwikkeling van het kerstfeest vieren door de jaren heen zien; van witte mik tot fondue. Het spoorwegmuseum is in de kerstvakantie zelfs omgetoverd tot een waar winterstation en bij Geofort in Herwijnen kun je volop speuren tijdens de kerstspeurtocht of de Minecraft speurtocht.  


Laat de winter maar komen!

Veel plezier en een fijne kerst  ! Wendy Sieger Kintzen , VVV Nederland  


Delen

Journalist

Related articles