Weekly News

Vier manieren om aangenaam op reis te gaan

Busreizen populairder

De luxe busreis raakt almaar meer in trek. Vooral de oudere doelgroep toont steeds meer belangstelling. Dat komt niet alleen omdat ouderen stedentrips aantrekkelijk vinden, ze leggen net zo goed interesse aan de dag voor georganiseerde rondreizen en excursiereizen. Het is nog vroeg in het boekingsseizoen voor volgend jaar, maar nu al laten vier grote aanbieders weten dat ze een groei van 20 tot 25 procent verwachten ten opzichte van vorig boekingsseizoen. Dat zeggen de vier reisorganisaties tegen BNR.

Reisorganisatie OAD is het meest optimistisch wat dat betreft. Die noteert een stijging van 50 procent, hoewel daarbij valt aan te tekenen dat dit positieve resultaat ook heeft te maken met een doorstart van OAD na een eerder faillissement. Kras Reizen komt uit op een stijging van 20 tot 25 procent, De Jong Intra Vakanties heeft het over een groei van 23 procent ten opzichte van vorig jaar. 

De groei van het aantal busreizen heeft ook van doen met de angst voor aanslagen in 2015. Na terroristische acties beleefde het aantal boekingen een duidelijke dip, terwijl die belangstelling nu weer opleeft. Los daarvan bestaat er wel degelijk meer animo onder ouderen om er met de bus op uit te trekken.


Lekker ontspannen

De afgelopen jaren is het aantal cruisevakanties sterk in populariteit gegroeid. Veel 50-plussers ontdekken namelijk de sterke aantrekkelijkheid van riviercruises en bootreizen per ferry. Beide reisvormen kennen zowel overeenkomsten als verschillen. De gemene deler ervan, is dat de reis per boot wordt gemaakt. Bij een reis per ferry gaat het om een oversteek. Het maken van een cruise heeft vooral van doen met het bezoeken van verschillende plaatsen.

Om met dat laatste te beginnen: via een cruise kun je als passagier in korte tijd veel verschillende plaatsen bezoeken. Belangrijk ander pluspunt is de prijs. Bij een cruise is namelijk veel inbegrepen, terwijl dat gepaard gaat met uitgebreid comfort aan boord van cruiseschepen. Een cruisereis geeft bovendien ook een gevoel van vrijheid. Je hoeft slechts één keer je koffer te pakken, en toch kom je telkens aan op nieuwe bestemmingen. 

Ook een bootreis per ferry kent een comfortabel karakter. Gedurende de reis ben je als passagier van alle gemakken voorzien. Terwijl de boot verder vaart richting eindbestemming kun je genieten van de mooiste zonsopkomst en -ondergang, terwijl je op het drijvende hotel kunt genieten van heerlijke ontbijt- en dinerbuffetten. 


Er tussenuit

Kampeervakanties zijn nooit uit de gratie gevallen, maar door nieuwe, alternatieve reisvormen zijn er wel meer mogelijkheden bijgekomen. Met de opkomst van de nieuwe, luxe generatie campers en caravans staat de kampeervakantie echter weer helemaal in het brandpunt van de belangstelling. Zeker ook senioren (her-)ontdekken de lange of korte kampeervakantie als ideale manier om er even tussenuit te trekken. 

Wat je kort en bondig over caravans en campers kunt zeggen, is dat de verkoopcijfers de pan uitrijzen. Het aantal verkochte caravans steeg in de eerste drie kwartalen met 6,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en de camperverkoop pluste met maar liefst 21,2 procent, zo blijkt uit de cijfers van BOVAG en KCI (Kampeer & Caravan Industrie). Paar cijfers nog: tot en met september zijn er dit jaar 1.632 nieuwe kampeerauto’s verkocht. Dat is meer dan in elk van de hele kalenderjaren sinds 2008. 

Het grappige is: in een tijd waarin je voor drie tientjes naar de zon vliegt, blijft een reis met een caravan of camper ongekend populair. Op de camping, ontdaan van alle luxe thuis, weet de vakantieganger weer extra te genieten van kleine dingen. Goedemorgen zeggen tegen de buurman, wakker worden van vogeltjes. Dat maakt kamperen onverslaanbaar. 


Ver weg

Met het dalen van ticketprijzen liet de populariteit van vliegreizen juist een tegenbeweging zien. Op reis met het vliegtuig is ongekend populair. Zeker nu de crisis voorbij is, en Nederlanders weer wat losser in hun geld zitten, gaan ze vaker en verder op vakantie en geven ze meer geld uit. Ook senioren, die vroeger vaak voor andere vervoermiddelen kozen, weten het gemak van de vliegreis nu steeds meer te waarderen. Dat is trouwens typisch Nederlands: we kiezen voor comfort en willen het liefst een rechtstreekse vlucht en een bus die je rechtreeks naar je hotel brengt. 

Door de prijsdaling zijn verre oorden steeds verder in trek geraakt, en dat geldt dan met name voor de Verenigde Staten, de Nederlandse Antillen, Zuid-Afrika, Thailand en Indonesië. Een bezoek aan landen in Europa is echter net zo goed populair. En dat geldt dan met name voor Zuid-Europese landen als Spanje, Portugal en Griekenland. 

Senioren zijn doorgaans niet gebonden aan schoolvakanties. En dat maakt het juist voor die doelgroep ideaal om buiten het hoogseizoen met het vliegtuig op vakantie te gaan. Dat is aanmerkelijk goedkoper, terwijl ook is vast komen te staan dat het gemiddelde reisbudget weer groeit. Vakantiegangers geven onderweg meer geld uit en er wordt extra bagage ingecheckt. 


Delen

Journalist

Hugo Schrameyer

Related articles