Weekly News

Van alle landen is Spanje nog altijd lijstaanvoerder, maar ook minder traditionele plekken als Macedonië en de Kaapverdische Eilanden rukken op. WONEN

Een tweede huis is een aantrekkelijke investering

De economie trekt aan en daarmee stijgt ook de populariteit van tweede woningen. In het buitenland, maar ook in Nederland. “Een huis zelf gebruiken en verhuren, gebeurt in zestig procent van de gevallen.”

‘Een tweede woning kopen zonder deskundige begeleiding is de grootste valkuil’

Hoeveel Nederlanders een tweede huis hebben, is onbekend, zeggen Henkjan Prins, managing director van de Second Home Expo, en Rob Smulders van belangenorganisatie Mondi. Schattingen gaan uit van 250.000 huishoudens tot 400.000 personen of zo’n drie procent van de Nederlanders. Maar, zegt Prins: “Exacte gegevens zijn niet bekend, omdat ze niet worden geregistreerd.” Ook volgens Smulders is het ‘pure speculatie’. “Wij hebben de Belastingdienst verzocht om cijfers. Die moet uitsluitsel kunnen geven, omdat een tweede woning behoort bij bezittingen in box drie. Maar de fiscus kon er geen gefundeerde uitspraak over doen.”

Hoe dan ook, de aankopen van tweede huizen zit in de lift. Dat merkt Prins aan de expo die hij twee keer per jaar organiseert. Die trok in 2015 5.400 bezoekers, twintig procent meer ten opzichte van 2014. Vorig jaar passeerde de beurs de achtduizend bezoekers, afgelopen maart waren er ruim zevenduizend, volgens Prins te wijten aan het goede weer.


Hij verklaart de
toegenomen interesse in tweede woningen vanwege de lage rente, het stijgende consumentenvertrouwen en goedkope vluchten. “Nóg een woning is interessant als investering.” Voorheen werd die vooral gekocht als luxeproduct voor eigen gebruik, inmiddels worden veel huizen verhuurd. “Een huis zelf gebruiken en verhuren, gebeurt in zestig procent van de gevallen”, zegt Prins.


Van alle landen
is Spanje nog altijd lijstaanvoerder, maar ook minder traditionele plekken als Macedonië en de Kaapverdische Eilanden rukken op. En Nederland zelf is ook gewild. Ons land heeft met meer dan duizend recreatieparken qua oppervlakte de hoogste parkendichtheid.


Kopen is in
elk land anders. Belangenorganisatie Mondi staat kopers of huizenbezitters bij en wil hen bewust maken van wat er allemaal bij komt kijken als je een huis koopt. De grootste valkuil? Smulders: “Kopen zonder deskundige begeleiding. Wetten en regels verschillen. De rol en plichten van een notaris in het buitenland kunnen wezenlijk verschillen met die van een notaris in Nederland. Daar gaan mensen met een kinderlijke naïviteit mee om.”
 


De belangrijkste vragen
zijn: met wie doe ik zaken en wat koop ik? Neem Spanje. Makelaar is daar geen beschermd beroep. Iedereen mag, behalve in Catalonië, vastgoed aanbieden. Dus is belangrijk: is de makelaar opgeleid, welke talen spreekt hij, heeft hij de woning wel met eigen ogen gezien? De courtage in Spanje, en ook andere landen, is enkele procenten voor een bestaande woning, oplopend tot wel tien voor een nieuwbouwwoning. Belangrijk om te weten, zegt Smulders: “Want mensen realiseren zich niet altijd dat de makelaar wordt betaald door de verkopende partij, en dat alleen als er een transactie plaatsvindt.”


De WOZ-waarde in
Nederland: ook informatie die is op te zoeken. De laatste verkoopprijs, taxatierapporten: allemaal op te vragen. Dat gebeurt lang niet altijd. Smulders: “Mensen laten zich vaak leiden door de verkopende partij. Liefde maakt blind, maar dat geldt ook bij het kopen van vastgoed. Terwijl met een goede begeleiding risico’s kunnen worden uitgesloten en iedereen de gelukkige eigenaar kan zijn van een tweede woning.”

Feit

Uit onderzoek van Mondi blijkt dat in 2016 Spanje met 28,3 procent het meest interessante land was voor een tweede huis. De leeftijdsgroep 45-55 jaar is met 37 procent het meest geïnteresseerd en de gemiddelde prijs van een tweede woning ligt tussen 200.000 en 300.000 euro.

Delen

Journalist

Wesley Meijer

Related articles