Weekly News

Tips om de tuin zomerklaar te maken

Het is weer tijd om de tuin ‘zomerklaar’ te maken. Daarbij is het zaak om te bedenken welke rol de tuin moet spelen. Is het een oase van rust, een sociale ontmoetingsplaats, of misschien wel een plek om voedsel te verbouwen? Die vraag stellen we onder andere aan interieurontwerper Monique des Bouvrie en presentator Lodewijk Hoekstra.

Ik ben een echte doener, ik ben niet gemaakt om te lanterfanten in de zon.

De zomer staat om de hoek. Dat betekent dat de Netflix-series en bordspelletjes vervangen worden voor lunches in de tuin en lekker bakken in de zon. Omdat het leven zich steeds meer naar buiten verplaatst, is het ook tijd om eens tijd te besteden aan de tuin. De laatste trend op woongebied is om van de tuin een verlengstuk te maken van de woonkamer. “Mensen denken wel eens dat zij de meubels die zij binnen gebruiken buiten niet kunnen gebruiken, of andersom. Maar tegenwoordig maken ze buitenmeubels zo verfijnd en mooi dat die binnen ook prima kunnen. Het is juist mooi om van beide ruimten één verhaal te maken. Dat kan het beste met een veranda, maar kan ook met een tuin of balkon”, vertelt Des Bouvrie.

 

Voor Des Bouvrie hangt de indeling en het ontwerp van de binnen- en buitenruimte in grote mate samen met het doel. Voor haar persoonlijk is haar buitenruimte een ontspanningsruimte, maar nog veel meer een sociale trekpleister. Des Bouvrie: “Ik ben een echte doener, ik ben niet gemaakt om te lanterfanten in de zon. In plaats daarvan kom ik liever samen met vrienden en familie. Dat kan gelukkig, want we hebben een veranda om ons huis heen met een lange tafel. Eén stuk is een picknickgedeelte met banken eraan, het andere deel heeft stoelen en poefjes.”

 

Volgens de ontwerper is een belangrijk onderdeel voor de Nederlandse buitenruimte een afdak en eventueel ook een heater. “Een afdakje beschermt zowel tegen zon als regen. En als het echt koud is, helpt een heater perfect. Tegenwoordig zijn er hele mooie, met verlichting. Het zijn eerder staande lampen dan typische heaters”, aldus Des Bouvrie. 

 

Voor Lodewijk Hoekstra heeft de tuin naast een functie als sociale ontmoetingsplaats ook nog een heel ander doel. Hij was presentator van Eigen Huis en Tuin en founder van NL Green Label, waarmee hij duurzame tuinen en buitenruimtes promoot. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen programma ‘Groene Handen’ op RTL4. “Voor mij is het bovenal van belang dat groen ook echt groen wordt. Men wil graag privacy en trekt daarom een hek om de tuin omhoog, maar veel mensen weten niet dat al dat geïmpregneerde hout niet al te best is, om het maar zacht uit te drukken.”

 

Toch is het geen opgave om de tuin naast prettig ook duurzaam te maken, vindt Hoekstra. Kunstmest en potgrond komt vaak uit Letland of Canada, waar veel Co2-uitstoot voorkomt uit de productie ervan. Door zelf compost te maken of organische bemesting te gebruiken kunnen mensen hun tuin al een stuk groener maken. Hoekstra: “Ook kan je de tuin levendiger maken door een gezonde groen-steenverhouding aan te houden, dus ongeveer fifty-fifty. Ook kan je regenwater hergebruiken door het af te koppelen naar een vijver of fontein. Of bijvoorbeeld een ouderwetse waterton.”

 

Een duurzame tuin is niet alleen goed voor het milieu, maar volgens de presentator ook voor mens en dier. “Gezondheid is tegenwoordig voor veel mensen een belangrijke pijler. De tuin kan als een soort ‘healing environment’ dienen. Mensen kunnen lekker met hun handen in de grond spitten, een work-out krijgen door een natuurlijke heg te knippen en misschien wel groente, fruit of kruiden verbouwen”, aldus Hoekstra. In deze zin is de tuin juist geen verlengde van de woonkamer, maar een tegenhanger. Het ‘zomerklaar maken’ van de tuin hangt dus compleet samen met de rol die de eigenaar er aan geeft.

Feit

Royal HaskoningDHV heeft in opdracht van NL Greenlabel het eerste integrale duurzaamheidslabel ontwikkeld. Dit label biedt in één oogopslag inzicht in de duurzaamheidsscore van producten & materialen, planten of gebieden.

Delen

Journalist

Annette Hoeksema

Related articles