Weekly News

illy en duurzaamheid: een gecertificeerd huwelijk

Al sinds haar oprichting in 1933 streeft illycaffè een duurzaam bedrijfsmodel na door economische en omzetgerichte targets te combineren met sociale en milieuvriendelijke doelen.

Lieve boeren, dank voor al het harde werk en goede koffie. Jullie zijn top! Sander

Kwaliteit en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: een excellent product moet duurzaam zijn. De illy koffie melange is samengesteld uit de allerbeste Arabica bonen uit minstens negen regio’s. De koffietelers op vier continenten krijgen een eerlijke prijs voor hun bonen. Er is geen tussenpersoon, de producenten krijgen maar liefst dertig procent boven de marktwaarde betaald. Dat is nog niet alles: de Università del caffè leert de boeren de koffiebonen op milieuvriendelijke wijze te telen.


De zoektocht naar kwaliteit

Brazilië is de grootste producent van Arabica koffie. In de zoektocht naar de beste koffiebonen eind jaren tachtig ondervond Ernesto Illy dat echter slechts een klein deel van de bonen kwalitatief geschikt was. illy koos ervoor om in samenwerking met de boeren de kwaliteit te verbeteren en introduceerde de “Prêmio Brasil de Qualidade do Café para Espresso award”. Meer dan 10.000 koffieboeren hebben deelgenomen aan de competitie waarbij de kwaliteit van de boon wordt beoordeeld. Samen verdienden de winnaars meer dan 4,5 miljoen reais in prijzengeld, wat weer geïnvesteerd werd in de plantages. Sinds 2016 is het uitgegroeid tot een internationale prijs, onder de naam Ernesto Illy Award waar negen producerende landen zijn vertegenwoordigd.


Het delen van kennis staat centraal

Van 2010 tot 2016 hebben meer dan 7000 koffietelers deelgenomen aan Università del caffè opleidingen. Ze leren hier onder meer hoe ze bodemerosie kunnen beperken door teelt langs de hellingen. Ook krijgen ze uitleg over bodemvruchtbaarheid, het beheer van de boerderij en het gebruik van organische meststoffen. Ze worden gewezen op de risico’s van koffieverontreiniging en krijgen adviezen om het waterverbruik terug te dringen.


In 2011 ontving illy als eerste bedrijf ter wereld het certificaat "Responsible Supply Chain Process". Dit getuigt van waardecreatie voor alle betrokkenen in de toeleveringsketen. 


Wat maakt de koffie nu zo lekker? 

Het begint bij de selectie van de bonen. Iedere boon voegt een eigen smaakelement toe. Die uit India zijn iets bitterder, uit Guatemala bijvoorbeeld iets zoeter met tonen van karamel en chocolade. Op locatie halen we de vrucht eraf, daarna gaat de groene koffie direct naar de fabriek in het Italiaanse Triëst en wordt deze vakkundig gemengd tot de illy blend. Ook daar is aan het milieu gedacht. In 2015 werden zonnepanelen geïnstalleerd, waardoor de helft van de energie uit groene energiebronnen komt. 


Bedank de koffieteler

1 oktober is het Wereld Koffie Dag en zet illy het harde werk van de koffieteler centraal. Geniet je ook zo van je dagelijkse kopje koffie en wil je de koffietelers bedanken? Stuur dan een berichtje, gedachte of foto naar de boeren via #thanks4thecoffee. Duizenden gingen je voor.


Delen

Journalist

Related articles