Weekly News

Nederland, fietsland

“Als mensen vroeger op de fiets wilden gaan toeren werd er van tevoren op de kaart gekeken of reden ze routes die ze al kenden”, stelt Robert Thomas, product manager bij Mio Technology. “Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Fietsnavigatie brengt namelijk vele nieuwe opties met zich mee. En dat zorgt ervoor dat zelfs recreatieve rijders competitief worden.”


De software in fietsnavigatie biedt je namelijk nieuwe routes, maar onthoudt daarnaast ook je snelheid. “In Nederland en België is fietsen in korte tijd uitgegroeid tot een zeer competitieve sport, en navigatie heeft daar zeker aan bijgedragen”, stelt Thomas. “Je kan precies zien welke route je gefietst hebt, hoe snel, de afstand, verbrandde caloriën, stijging en daling, terwijl je bij de professionelere toestellen ook nog hartslag, trapritme en trapkracht kan aflezen. Dan wil je al gauw je eigen records verbeteren.”


En daar blijft het niet bij. Rondom het fietsen is een grote community ontstaan van mensen die hun routes met elkaar delen en elkaar uitdagen deze route zo snel mogelijk te rijden. “Niet alleen de professionals doen daaraan mee, ook de recreatierijders”, vertelt Thomas. “Men begint met rustig fietsen op een zondagmiddag, maar wordt hierin steeds competitiever nadat ze via hun navigatiesysteem de snelheden van anderen kunnen inzien. Zo krijgen we Nederlanders aan het bewegen!”

Delen

Journalist

Related articles