Weekly News

Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptensport ACTIVITEITEN

Meer mogelijkheden voor gehandicapte paardensporters

3 vragen aan Nike Boor, Directeur Fonds Gehandicaptensport

Hoe zorg je dat gehandicapte sporters meer gaan paardrijden?

“Het is vaak lastig om een manege in de buurt te vinden waar aangepast paardgereden kan worden en daarom haken ze vaak af. Terwijl sporten juist enorm leuk en belangrijk is. Ook vinden maneges het moeilijk om gehandicapte sporters te bereiken. Daarom is daar nu een online platform voor ontwikkeld.”


Wat is het verschil tussen paralympische paardensport en de gewone paardensport?

“In de topsport is er in het algemeen eigenlijk bijna geen verschil, maar om de sport toegankelijk te maken voor mensen met een zwaardere handicap is wel een en ander nodig. Denk bijvoorbeeld aan een huifkar constructie waar de gehandicapte sporter in kan liggen. Er zijn heel veel verschillende aanpassingen mogelijk waardoor de paardensport ook voor mensen met een zware, meervoudige handicap toegankelijk is.”


Hoe moeten we de paardensport voor gehandicapten organiseren?

“Het zou het mooist zijn als reguliere maneges openstaan voor mensen met een handicap. Dat betekent niet dat elke manege aangepast moet worden, maar dat er wel altijd een manege in de buurt moet zijn die openstaat voor gehandicaptensport en bereid is de vrijwilligers op te leiden voor deze bijzondere doelgroep.”


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles