Weekly News

Limburg als paardensport provincie

Zeg je ‘Limburg’, dan zeg je ‘heuvelachtig landschap’ en ‘Bourgondische gastvrijheid’, maar ook ‘paardenprovincie nummer één’ hoort in dit rijtje thuis. Want als er één sport is waar ze in het zuiden ons land mee op de kaart zetten, dan is het de paardensport wel.

Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat de paardensector een enorm belangrijke economische pijler is

“Het is eigenlijk allemaal begonnen bij Léon Melchior, een bouwondernemer uit Maastricht”, legt Paul Hendrix, voormalig bestuurslid KWPN en eigenaar van Stal Hendrix, uit. “Melchior was daarnaast topfokker en had een eigen springpaardenstal, en is met recht voorloper van de moderne paardenhouderij en -fokkerij te noemen. Daarnaast hebben we hier de knowhow, de beste faciliteiten voor het fokken van sportpaarden en de beste ruiters uit de streek. Daarbij grenzen we aan Duitsland en België, belangrijke landen als het gaat om de paardensport. De geografische ligging is dus een groot pluspunt.” 


Volgens Hendrix, broer van topspringruiter Emile, loopt de provincie Limburg dus voorop als het gaat om ontwikkelingen binnen de paardensport. “We hebben Duitsland en Frankrijk, die hier voorheen staatssubsidie voor kregen, wel ingehaald. Aanvankelijk moesten wij het vooral van puur onze handelsgeest hebben.” Ook nu nog moet Nederland volgens de expert blijven knokken om voorop te blijven lopen, maar daar wordt hard aan gewerkt. “Zo hebben wij vorig jaar paardensportcentrum Equestrian Centre De Peelbergen gerealiseerd en organiseren we één keer per jaar Jumping Indoor Maastricht, een groot internationaal evenement waar duizenden mensen op afkomen. Zo zetten wij Nederland, en in het specifiek Limburg, als meest actieve regio binnen de paardensport internationaal op de kaart.”


Ook Cissy Schuring, manager van Limburg Paardensport, is trots op Limburg als vooruitstrevende paardenregio. Wereldwijd is er een toenemende belangstelling voor de paardensport. “Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat de paardensector een enorm belangrijke economische pijler is. Op veel plekken wordt gigantisch geïnvesteerd in paarden en paardensportfaciliteiten en daarom is het belangrijk dat Limburg blijft investeren in haar koploperspositie. Van over de hele wereld, zoals uit China, Saoedi-Arabië, Turkije en de Verenigde Staten, komt men hier voor onze fok- en trainingsprogramma’s en onze faciliteiten of voor vestiging in onze regio. 

Eerder werd al becijferd dat de Limburgse paardensector een waarde van 185 miljoen euro vertegenwoordigt. Later dit jaar presenteren we actuele cijfers en die vallen naar verwachting nog hoger uit.”

 

Limburg is een echte paardenprovincie en wil deze positie verder versterken. In 2011 sloegen daarom de Provincie Limburg en enkele partners de handen ineen om uitvoering te geven aan het Limburgs Paardensportplan. In 2014 werd de Stichting Limburg Paardensport opgericht en samen met inmiddels vijftien partners en vooral de sector zelf wordt hard gewerkt aan doorontwikkeling. Schuring is als manager de belangrijkste kartrekker. “Ons motto is ‘Samen succesvol in de regio!’. Juist door krachten te bundelen en samen op te trekken, bereik je sneller veel meer.”


Nog iemand die paardensportprovincie Limburg een boost geeft is Sanne Thijssen. Het 18-jarige talent uit Baarlo beoefent de paardensport sinds haar veertiende en vorig jaar werd ze uitgeroepen tot het Rabotalent van het Jaar. “Het was natuurlijk een hele eer om het Rabotalent van het Jaar te worden, al heb ik die titel grotendeels te danken aan merrie Ulena, die ik goed kende en met wie ik al eerder veel wedstrijden wist te winnen.”


Thijssen probeert uit te blinken door vooral op gevoel te rijden. “Daardoor versterkt je band met het paard en is deze bereid zijn best voor je te doen. Waar ik wel op moet letten is dat ik uiteindelijk, als de wedstrijden goed gaan, niet mijn focus verlies. Daar heb ik nogal een handje van, en ben ik nu dus extra scherp op.”

Limburg onderscheidt zich echt als paardenprovincie omdat hier sectorbreed en op alle sportniveaus in verschillende disciplines voor jong en oud een goede basis-infra beschikbaar is. Dit heeft ons inziens enerzijds met de unieke ligging in de grensregio te maken, maar anderzijds bijvoorbeeld ook met het feit dat één op de tien Limburgers ook echt iets met paardensport heeft en men hier bereid is om met elkaar samen te werken.

 

Limburg Paardensport is een echte netwerkorganisatie. Wij hebben veel contacten en ingangen en weten wat er leeft. Daarnaast zijn wij goed op de hoogte van ontwikkelingen in bijvoorbeeld provinciaal en lokaal beleid. Daardoor kunnen wij gemakkelijk verbindingen leggen en ervoor zorgen dat partijen het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden en de juiste personen of partners worden betrokken. Wij kunnen als tussenschakel en aanspreekpunt vrij snel met onze partners en hun kennis anticiperen op de vraag vanuit de markt. Op deze manier helpen wij partijen versneld hun ambities te verwezenlijken en worden nieuwe initiatieven aangejaagd.

 

Limburg ligt in het centrum van de internationale paardensport. In een cirkel van zo’n 150 kilometer rondom Maastricht gebeurt het. Wij hebben hier toptrainingsfaciliteiten, veel trainers en ruiters van hoog niveau, een goede kwaliteit paarden, een breed wedstrijdcircuit, perfecte logistieke faciliteiten, wereldberoemde fokkers, nationaal en internationaal gerenommeerde evenementen (denk aan Jumping Indoor Maastricht, zoals eerder genoemd, en de internationale Menwedstrijden Horst aan de Maas, maar ook aan events in de grensregio zoals CHIO Aken en de grote evenementen in Lanaken en Valkenswaard), goede paardenklinieken en fantastische ruiter- en menroutes in een uniek landschap. Steeds meer internationale ondernemers zien de kracht van deze regio en kiezen ervoor zich hier te vestigen.

 

Schuring: “Als Stichting Limburg Paardensport hebben we concrete ambities geformuleerd op het gebied van economie, sport, onderwijs, toerisme, landschap en branding. Daar werken wij samen met onze partners en vooral de sector zelf aan. Denk aan onze Masterclass voor ondernemers in de paardenhouderij. Deze vijfdaagse cursus biedt een opstap naar ons unieke kennis- en netwerkplatform voor hippisch ondernemers waarin kennisontwikkeling en business centraal staan. Er zijn programma’s ontwikkeld voor meer instroom en doorstroom in de sport en in het kader van recreatie en toerisme wordt gewerkt aan een provinciaal dekkend knooppuntennetwerk van ruiter- en menroutes. Als het gaat om landschap wordt ingezet op kansen voor ontwikkeling van de paardenhouderij in verbinding met de plattelandsagenda.


Verspreid over de provincie zijn een aantal zogenoemde ‘koploperomgevingen’ oftewel ‘hotspots’ in ontwikkeling: gemeente Horst aan de Maas met als kloppend hart de hippische zone Grandorse met Equestrian Centre De Peelbergen; de gemeente Nuth met de Stichting Paardensport Nuth en Equine Park Hulsberg, en gemeente Weert met ontwikkeling van Van Horne Hippique: een internationaal opleidingscentrum voor de paardensector die een verbinding krijgt met het naastgelegen bedrijf van een van onze Limburgse bondscoaches Rob Ehrens. Een van onze ambities betreft het verkennen van de mogelijkheden voor grensoverschrijdende samenwerking. Zoals gezegd is het mede de omgeving (Duitsland en België, maar ook bijvoorbeeld de provincie Noord-Brabant) die Limburg als paardenregio zo krachtig maakt. Die kracht kunnen we nog beter benutten. Daarom zijn we in gesprek met bijvoorbeeld partijen in België en Duitsland om die kansen verder uit te bouwen. Vanuit onze visie en ambities is het mijn taak om verbindingen te leggen binnen de sector, maar ook tussen de sector en overheden of het bedrijfsleven.

 

Waar nog meer kansen liggen? Het thema branding! In de regio is men zich nog nauwelijks bewust van hoe belangrijk paardensport voor Limburg is en hoe krachtig de branche is. Daar moet verandering in komen. In dat kader ben ik ook heel trots dat we dit jaar tijdens Jumping Indoor Maastricht, de eerste editie van het Limburgs Paardensport Gala gaan organiseren. Een echt netwerkevent in een unieke sfeervolle ambiance met show, entertainment, een diner en de uitreiking van de Limburgse Paardensport Prijzen. Deze provincie en sector verdient dit! Zet donderdagavond 9 november maar alvast in de agenda!”


Delen

Journalist

Wendy de Liefde

Related articles