Weekly News

Je droomhuis maken of kopen?

Elke dag thuiskomen in je eigen droomhuis, wat wil je nog meer? Op verschillende manieren is het mogelijk om je eigen droomhuis te creëren: bijvoorbeeld door je huidige huis te verbouwen of door een recreatiewoning aan de kust kopen. Reden om dit te doen kan een financiële investering zijn, of het bevorderen van de persoonlijke ontspanning.

'Laat je goed adviseren voordat je besluit een tweede woning aan te schaffen. Niet alleen de aankoop zelf kost namelijk geld.'

Ten opzichte van 2015 steeg het aantal verkochte vakantiewoningen in 2016 met twintig procent, naar 3.750 huizen. De Waddeneilanden zijn erg populair, onder meer bij Duitsers en Belgen, waar de gemiddelde transactieprijs van een recreatiewoning bijna 300.000 euro bedraagt. Waar de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug voorheen populaire toeristische regio’s waren, hebben zij het nu moeilijk, doordat de recreatiewoningen in deze contreien soms meer gedateerd zijn. 


“De reden om een recreatiewoning te kopen verschilt per situatie. Kopers kunnen geld op de bank hebben staan en willen dit investeren om zo te profiteren van het mogelijke rendement. Anderen zien het als een investering voor de eigen ontspanning. Een plek waar zij zich terugtrekken en kunnen relaxen in de jacuzzi of tijdens de strandwandeling”, aldus Roeland Kimman, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). 


Het moment van in- en uitstappen bepaalt of het aankopen van een recreatiewoning op financieel vlak een goede investering is geweest. Wanneer je in 2013 een recreatiewoning hebt gekocht, mag je wel uitgaan van een winstgevende investering, maar wanneer je je recreatiewoning in 2007 hebt aangeschaft kom je er waarschijnlijk minder goed vanaf en kun je eerder een klein verlies verwachten. Kimman: “De markt van recreatiewoningen is conjunctuurgevoeliger dan de gewone woningmarkt. Tijdens de crisis hadden meer recreatiewoningbezitters cash nodig, waardoor ze een snellere, en daardoor goedkopere, verkoop probeerden te realiseren. De verkooptermijn is echter heel anders vergeleken met normale woningen. Waar woonhuizen normaliter binnen twee maanden zijn verkocht, duurt het bij een recreatiewoning eerder bijna een jaar.” 


Projectontwikkelaars beloven een rendement van vijf tot zes procent in de eerste drie jaar. Maar de aantrekkelijkheid van een recreatiewoning hangt sterk af van de locatie. De Waddeneilanden en de Nederlandse kustgebieden zijn toeristisch gezien erg aantrekkelijk. “Laat je echter goed adviseren voordat je besluit een tweede woning aan te schaffen”, stelt Kimman. “Niet alleen de aankoop zelf kost namelijk geld. Wanneer je een woning op een vakantiepark koopt, komen er vaak nog extra kosten bij kijken. Moet je bijvoorbeeld parkkosten betalen, een deel van de verhuuropbrengsten afstaan of meebetalen aan de kosten voor het onderhoud van het zwembad? Koop een recreatiewoning vooral van geld dat je niet direct nodig hebt.” 


Investeren in het buitenland, waarbij de Alpenlanden erg populair zijn onder Nederlanders, vraagt volgens Kimman, wel om de nodige kennis over het land. Fiscale regels verschillen veelal aanzienlijk van de Nederlandse regelgeving.


De meeste mensen kopen een recreatiewoning vooral omdat zij het zien als een investering in ontspanning. “Even een paar dagen er tussenuit om van het strand te genieten, om ’s avonds vervolgens te genieten van de jacuzzi en de open haard die in de woning zijn geplaatst. Dit zijn belangrijke beweegredenen van mensen om een droomvakantiehuis aan te schaffen”, aldus Kimman. “Daar geniet je meer van dan dat het geld dood op de bank staat!”


Waar sommige mensen besluiten hun droomhuis te kopen, daar beslissen anderen om van hun huidige huis een droomplek te maken. Uitbreiding van de woning, een zwembad in de tuin, een nieuwe keuken of een bioscoopzaal creëren zijn mogelijkheden om je eigen droomwoning te realiseren. Ook een investering op het gebied van verduurzaming is een manier om tot een ideaalplaatje te komen. Dit kan worden gedaan door middel van passief bouwen of renoveren.


Je huis passief maken, betekent dat je alle actie om warmte te creëren uit de woning zelf haalt. Zo is er geen cv-ketel meer nodig. Door gebruik te maken van warmte van de zon, van het koken, van de achterkant van de koelkast of van het warme douchewater blijft je huis het hele jaar door verwarmd. Om dit zo efficiënt mogelijk te doen doe je er goed aan om driedubbelglas zoveel mogelijk aan de zuidkant van het huis te plaatsen en grote glaspartijen aan de noordzijde van de woning te vermijden. “Vertrekken met veel glas zijn de slechtste gedeeltes van het huis om warmte binnen te houden, maar het is wel een gemakkelijke manier om warmte binnen te krijgen. Oriëntatie speelt dus een grote rol om te kunnen bepalen hoe het huis passief gemaakt kan worden”, aldus Frank Grootenboer, voorzitter van Stichting PassiefBouwen. 


Door een huis passief te maken, wordt het als het ware een thermische accu. Het ventilatiesysteem onttrekt warmte aan vochtige ruimtes om zo de inkomende, frisse buitenlucht te verwarmen en altijd een constante warmte in het huis te hebben, met voldoende zuurstof. Grootenboer: “Het belangrijkste onderdeel is kierdichting. Er mag geen warmte ontsnappen door kleine openingen in de vloer of de muur. Als dit wel zo is, dan heeft isoleren ook weinig zin.” Bij een passief gebouw ontbreken thermische bruggen, of koudebruggen. “Dat is te vergelijken met je handen uit je mouwen steken, waardoor je handen kouder worden. De warmte verlies je doordat constructiedelen van binnen naar buiten lopen. Vloeraansluitingen zijn erg belangrijk, omdat deze vaak een bron van veel warmteverlies zijn”, stelt Grootenboer. 


Een passief huis vervangt het oude systeem, waarin de cv-ketel de motor van het huis is. Het energieverbruik wordt tot het minimum beperkt, maar dit is niet het enige voordeel. Grootenboer: “Het scheelt ook aanzienlijk in de kosten voor de vervanging van de cv-ketel en de monteurs die langs moeten komen. Vaak gaat het over de terugverdientijd van de nieuwe keuken of van de bioscoopzaal, maar het gaat nooit over het terugbrengen van de energiekosten.” 


Heropvoeding, om in een passief huis te kunnen wonen, is niet nodig. Wel zal de bewoner bewust om moeten gaan met de nieuwe manier van leven. “De meest gemaakte fout is om tijdens de eerste lentedag de schuifpui de hele dag open te zetten, omdat er zo veel warmte verloren gaat. Wanneer je bewust omgaat met de warmte in je huis, hoef je er ’s avonds nooit koud bij te zitten”, aldus Grootenboer.

Delen

Journalist

Bram Zeldenrijk

Related articles