Weekly News

Liane den Haan, foto: Patricia Steur WELZIJN

Gezonder en gelukkiger ouder worden

7,5 miljoen. Zoveel 50-plussers zijn er naar verwachting in 2030 in Nederland. 7,5 miljoen mensen. Met dromen over hun loopbaan, een carrièreswitch, hun pensioen, reizen, relaties en nog veel meer. Maar het zijn ook mensen met zorgen. Over hun gezondheid, of die van een naaste, over hun inkomen of hun woonplek. 50 is geen magische grens tussen jeugd en senioriteit. Geen enkele vijftiger zal zeggen dat het leven opeens totaal anders is geworden en dat behoeften en verlangens in één keer veranderd zijn. Maar geleidelijk verandert er toch veel. De tijdsindeling wordt langzamerhand anders. Het gezinsleven neemt minder tijd in beslag, terwijl naasten kunnen gaan kwakkelen met hun gezondheid.

 

Toekomstplannen worden concreter, óók als niet alles haalbaar blijkt. Er zijn mogelijkheden genoeg. Fantaseert u over die bijzondere reis? Of zou u wel een tweede huis willen: terug naar de basis, in de rustige natuur? Nu de economie aantrekt stijgen ook de uitgaven aan luxe. Aan vakanties en vrijetijdsbesteding natuurlijk, maar ook aan persoonlijke verzorging, sport en cosmetische ingrepen. En wat dacht u van persoonlijke groei? Scholing, cursussen, cultuur; zingeving. De balans tussen sociale activiteiten en persoonlijke activiteiten verandert: u moet minder en mag weer meer. Wist u dat u gemiddeld ruim zeven uur per week bezig bent om contacten te onderhouden? Voor recreatieve activiteiten wordt ruim 13,5 uur gereserveerd.

 

Bij ANBO zien we: we worden ouder én we worden gezonder oud. We leven langer en langer gelukkig. We helpen u om zorgelozer te leven, bijvoorbeeld met advies over zorg voor en hulp aan naasten. En we zorgen voor leuke kortingen om voordelig te sporten, te reizen, te genieten en te leren. Zo worden al die toekomstplannen opeens nóg bereikbaarder. Leeftijd is slechts een getal, maar voor alles wat u meemaakt zijn wij er.

 

Liane den Haan,

Directeur-bestuurder van ANBO 

Delen

Journalist

Related articles