Weekly News

Steffan Winkelhorst ACTIVITEITEN

Ga goed voorbereid op wintersport

Wintersport is populairder dan ooit. Tegenwoordig gaan meer dan een miljoen Nederlanders richting de sneeuw, zo blijkt uit cijfers van de ANWB. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je op de lange latten staat? “Voorbereiding is essentieel voor een fijne skivakantie.”

'In Tsjechië kost een biertje op de piste misschien een euro. In Oostenrijk is dat rustig drie tot vijf euro.'

“Als je een beetje fit aan je wintersport begint, dan is de kans op blessures een stuk kleiner. Het is niet niks als je een week gaat snowboarden of skiën als je verder nooit aan sport doet. Dat wordt door veel mensen onderschat.”


Was getekend: Lisa Bunschoten. Bunschoten is snowboardster en hoopt in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang tijdens de paralympische spelen hoge ogen te gaan gooien. Op haar zestiende deed ze haar eerste boardwedstrijden en nu, zo’n zeven jaar later, is ze verslaafd aan de sport. 


Als para-atlete - Bunschoten werd geboren met fibula aplasie waardoor ze een kuitbeen mist - kent ze het belang van een gezond en fit lichaam maar al te goed. “Het is zoveel fijner als je al een beetje gevoel hebt. Dat je op z’n minst een idee hebt wat je aan het doen bent als je op een board of de skies staat”, grinnikt de Utrechtse, die via Bibian Mentel, meervoudig Paralympisch kampioene, in contact kwam met de professionele snowboardsport.


“De eerste keer dat ik op een snowboard stond was in Nieuwegein. Op zo’n borstelbaan. Dat is heel goed voor je techniek. Als je valt, dan doet dat behoorlijk pijn, dus dat is een heel goede leerschool”, lacht ze.


Bert Romani, commercieel directeur van de Nederlandse Ski Vereniging sluit zich hierbij aan. “Als jij of je kinderen al een paar lessen in Nederland hebt gehad, dan schuif je zo een aantal klasjes op. Dan wordt het gelijk leuker.” 


Ook de locatie is een punt van aandacht. Zorg voor sneeuwzekerheid, betoogt Steffan Winkelhorst, een talentvolle 25-jarige skiër die zich met een beetje geluk hoopt te kwalificeren voor de Spelen. “Kleinere, lagergelegen gebieden hebben niet altijd sneeuw. Zeker in het begin van de wintersportperiode is dat het geval”, zegt Winkelhorst, die vorig jaar de kwalificatie bij de reuzenslalom van het WK won. “Toch zonde.” 


Romani noemt een andere term. “Tegenwoordig spreken vakantieoorden eerder van ski-zekerheid, in plaats van sneeuwzekerheid. Door massatoerisme ontkomen gebieden er niet aan continu skibaar te zijn, of Moeder Natuur nu meewerkt of niet. Of dat een goede zaak is, is een tweede, maar feit is dat kunstsneeuw praktisch net zo natuurlijk skiet als gewone sneeuw.”


“Afgelopen drie jaar was er amper sneeuw tijdens de kerstperiode”, gaat de trendwatcher verder. “Maar populaire wintersportplekken kunnen zich dat niet veroorloven.” Gevolg: een hoop ingenieuze sneeuwkanonnen die voor een dik pak, niet van echt te onderscheiden, kunstsneeuw zorgen. “Het benadert de werkelijkheid van natuurlijke sneeuw, maar het liefst skiet men op vers gevallen, echte sneeuw.” 


Het gebrek aan sneeuw is een van de redenen die een opvallende trend zichtbaar maken. Waar liefhebbers van de wintersport vroeger al maanden van tevoren hun vakanties boekten, doen ze dat nu tot een paar weken of zelfs dagen van tevoren. “Mensen zijn best bereid te betalen voor hun vakantie, maar dan willen ze wel alle comfort die er is. Een goed bed, fijne accommodatie, leuke horecagelegenheden, maar vooral: mooie en fijne pistes. En dus wachten ze langer om er zeker van te zijn dat er goede sneeuw ligt.” 


Een goede tip? Italië. “Veel mensen denken dat Italië een stuk verder weg is dan andere skigebieden. Dat is ook wel te begrijpen: waarom zou je dóór Oostenrijk rijden terwijl je daar ook kunt skiën?”


In werkelijkheid ligt het een stuk genuanceerder, zegt de expert. “Het is praktisch net zo ver naar Italië als bijvoorbeeld het zeer populaire Franse Val Thorens of Kaprun. Iedereen denkt dat die plaatsen relatief dichtbij zijn, maar 1100 kilometer is toch een behoorlijk eind.”


Uit onderzoek van de Nederlandse Ski Vereniging blijkt dat Italiaanse skigebieden sterk in opkomst zijn: twaalf tot zestien procent van haar leden reist af naar het Mediterrane land. 


Italië wordt vooral gewaardeerd om zijn eten en goede prijs/kwaliteitverhouding, zegt Romani. “Je kunt relatief goedkoop en heerlijk eten op de berg. Goede pasta, goede koffie. Dat zijn dingen waar ski-liefhebbers heel gevoelig voor zijn.”


Steffan Winkelhorst sluit zich hierbij aan. Hij noemt het Sella-massief, een stel bergen rondom Val Gardena als een goed voorbeeld. “Het is daar zó mooi. Ik heb daar weleens een dagje geskied en toen dacht ik echt: ja, dit is wel fijn.” 


Helaas blijft wintersport verre van een goedkope hobby. Een gemiddelde skiër geeft per week zo’n vijfhonderd tot achthonderd euro uit. Een gezin komt rustig aan de 3500 euro per week, meent Romani.


En dan zit je nog in Europa. Ga je naar Amerika of Canada (Lisa Bunschoten: “Dat is echt mijn favoriete plek om te boarden”) dan zal je ongetwijfeld nog veel meer geld kwijt zijn. Een goedkope wintersport plek spotten is dus een leuke uitdaging. 


Oostenrijk is verreweg het populairste vakantieland voor Nederlandse wintersporters. Met name de Tiroler regio, met wintersportplaatsen als Ischgl, Flachau en Sölden, is al jaren in trek onder Nederlanders. Frankrijk, Duitsland en Zwitserland volgen op gepaste afstand, zo blijkt uit cijfers van het NBTC, het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.


Zowel Winkelhorst als Bunschoten zijn vaak in Oostenrijk te vinden. Bunschoten in Pitztal, Winkelhorst oefent vooral op de Reiteralm, wat naast het populaire Schladming ligt. Zijn geheime plekje? De Hinterreit, vlakbij Maria Alm. “Daar is een fanatieke boer bezig met het optimaliseren van de piste. Als je wat serieuzer te werk wil gaan, moet je er zeker een keer heen.”  


Maar: “Een land als Tsjechië is zo’n beetje de helft goedkoper dan Oostenrijk”, zo zegt Romani, die zelf al honderden ski-oorden heeft bezocht. “Maar toch zie je dat de prijs alleen niet bepalend is voor de Nederlandse wintersporter: wij zien in de statistieken op wintersport.nl althans niet echt een stijging in het bezoek. Terwijl: daar kost het een euro om een biertje te drinken. Op een piste in Oostenrijk is dat rustig drie tot vijf euro. Da’s nogal een verschil.” 


Mocht je toch zo nodig naar het land van Anton aus Tirol willen, dan lijkt het slim om vooral niet de geijkte plekken op te zoeken. Romani: “Vermijd de hotspots, maar wil je dat wel, ga dan iets verder van de lift af zitten. Dan kun je al snel tien tot vijftien procent besparen. ”

Feit

De leden van de Nederlandse Ski Vereniging gaan gemiddeld 1.9 keer per jaar naar de bergen. Voor de economische crisis was dat nog 2.1 keer. 

Delen

Journalist

Ger de Gram

Related articles