Weekly News

Foodmerken moeten inspelen op trends rondom een bewuste levensstijl

Een maatschappij die zich steeds bewuster wordt van de herkomst van ingrediënten en gezonder wil leven, vraagt ook om een omslag bij foodmerken. Zo vinden ook marketingmanager Benjamin van der Kloet en Head of Sustainability Jessica Sansom van innocent drinks. Hoe zouden zij moeten inspelen op deze trends? “Door kleine dingen iets beter te doen.”

Er heerst nog veel onduidelijkheid bij consumenten over wat gezond is en wat niet

Op welke manier heeft alles wat we eten en drinken invloed op onze gezondheid en ons dagelijks leven?

Van der Kloet: “Voeding heeft een grote invloed op onze gezondheid, weerstand en op ons energiepeil. In het bijzonder fruit en groenten vormen een belangrijk onderdeel van een gezond dieet, omdat ze essentiële voedingsstoffen bevatten zoals vitamines, mineralen en vezels. Studies laten zien dat het eten van groenten en fruit gelinkt kan worden aan een gereduceerd risico op kanker en hart- en vaatziekten. Op basis van cijfers van het WHO uit 2013 schat men dat meer dan 5 miljoen sterfgevallen wereldwijd worden veroorzaakt door een te lage fruit- en groenteninname.

Vanuit innocent adviseren we een verstandige hoeveelheid fruitsappen te consumeren, het liefst één glas sap of smoothie per dag. Fruit bevat namelijk van nature aanwezige suikers, wat natuurlijk ook de lekkere zoete smaak aan het fruit geeft. Maar te veel daarvan is ook weer niet gezond.”

 

Waarom is het belangrijk om consumenten goed te informeren over de ingrediënten die in hun eten en drinken verwerkt worden?

Van der Kloet: “In de voedselindustrie is helaas nog regelmatig sprake van misleiding en fabels, waardoor er veel onduidelijkheden bestaan bij consumenten over wat gezond is en wat niet. Bij innocent willen we het zo natuurlijk mogelijk houden. Dat is wat onze recepten ook ‘no nonsense’ maakt: we maken drankjes van fruit en in sommige gevallen ook in combinatie met groente, zaden en vitamines en mineralen. Omdat we nooit fruitconcentraten gebruiken en door onze drankjes maar kort te pasteuriseren, waardoor ze volledig veilig zijn om te drinken, zijn alle ingrediënten natuurlijk, herkenbaar en overzichtelijk. We merken dat onze drinkers – we spreken bij innocent niet over consumenten – dit enorm waarderen.”

 

Wordt het met het groter wordende aanbod aan ‘healthy’ drankjes en eten makkelijker voor de consumenten om bewuste en gezonde keuzes te maken?

Van der Kloet: “Er is duidelijk sprake van een toenemend bewustzijn over gezond leven en de effecten van diverse producten en ingrediënten. Een goede ontwikkeling. De voedselindustrie speelt hier goed op in door met een rijker aanbod aan dergelijke producten te komen. Dit merken we ook aan de groeiende vraag naar onze eigen producten en het bredere assortiment dat we daardoor kunnen bieden in zowel sappen en smoothies als producten zoals kokoswater. Belangrijker voor ons is dat we geloven in een gevarieerd en gebalanceerd dieet. We raden dus niet aan bepaalde producten te laten liggen, maar de diversiteit aan voedsel op te zoeken.”  

 

Welke verantwoordelijkheid hebben jullie als foodbrand om het belang van duurzaamheid en het milieu te benadrukken? 

Sansom: “Duurzaamheid is van het allergrootste belang voor ons merk; dat is altijd al zo geweest. We zijn in wezen een groente- en fruitbedrijf, en als zodanig moeten we ervoor zorgen dat we onze telers ondersteunen om het milieu en hun werknemers te beschermen. We willen ons bedrijf zo runnen dat er voordelen en gedeelde waarden zijn in onze hele logistieke keten, en dat we producten maken die mensen helpen om goed te leven. 

Ons duurzaamheidswerk strekt zich uit van onze boerderijen naar de koelkasten. We werken samen met onze boeren om aan internationaal erkende normen te voldoen, zoals het verminderen van het gebruik van pesticiden, het beschermen van biodiversiteit en eerlijke arbeidsomstandigheden. Daarbij doneren we jaarlijks minimaal tien procent van onze winst aan liefdadigheidsdoelen.”

 

Op welke manier moeten food– en drankmerken zich blijven vernieuwen om mee te gaan in de huidige ontwikkelingen en trends op foodgebied?

Van der Kloet: “Het is onze filosofie om drankjes te maken die goed smaken en goed doen. Wanneer je producten maakt die niets te verbergen hebben, een functioneel voordeel hebben én ook nog eens lekker zijn, heb je sowieso al een voorsprong op veel andere spelers.”

 

Waarom kiezen jullie voor marketingacties zoals de breicampagne? Welke ideeën zitten hierachter?

Van der Kloet: “Een zin die vaak door ons bedrijf circuleert is ‘We don’t want to market to consumers, but matter to people’. Dit weerspiegelt een totaal andere benadering van je marketingactiviteiten. We zijn daardoor namelijk continu bezig om te bedenken hoe we toffe en bijzondere, maar vooral ook ‘goed-doen-initiatieven’ kunnen ontplooien, die mensen tegelijkertijd laten kennismaken met onze fruitige drankjes. 

Onze goedgemutste breicampagne, die dit jaar alweer voor de twaalfde keer wordt gehouden, is hier een mooi voorbeeld van. In een periode van september tot en met december roepen we heel breiend en hakend Nederland op om kleine wollen mutsjes voor ons te breien. Deze mutsjes zetten we vervolgens op onze smoothies – wat een bijzonder vrolijk en uniek beeld geeft in elke supermarkt - en voor ieder verkocht gemutst flesje, doneren we twintig cent aan het Nationaal Ouderenfonds, dat zich inzet om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Naast het geld dat we hiermee doneren en de smoothies die we verkopen, is het ook een leuke bezigheid voor (eenzame) ouderen. En dat voelt goed.”

 

Welke creatieve manieren gebruiken jullie nog meer om mensen bewust te maken van wat ze eten?

Van der Kloet: “Ons doel is om mensen bewust te maken van de voordelen van fruit en groenten, maar we zijn er ook zeer transparant in wat de nadelen zijn van overmatige consumptie van deze producten. In Nederland eten de meeste mensen helaas nog vaak te weinig groenten en fruit. Onze supersmoothies bieden hier een gemakkelijke en bereikbare oplossing voor. In juni startten we een nieuwe campagne rondom onze supersmoothies genaamd ‘super zijn is een koud kunstje’. Met tal van grappige teksten proberen we mensen er bewust van te maken dat je geen reusachtige prestaties hoeft te leveren om beter te leven en beter te doen. Door kleine dingen iets beter te doen – we hebben onze super smoothies een beetje beter gemaakt door er groente, zaden, vitamines en mineralen aan toe te voegen – is super zijn helemaal niet zo moeilijk. Die filosofie slaat in die zin ook weer mooi op onze eigen bedrijfsvoering en inspanningen op het gebied van duurzaamheid.”

Delen

Journalist

Katrien Baarendse

Related articles