Weekly News

Fit met eiwit

Veel ouderen verliezen op een gegeven moment hun eetlust. Bijvoorbeeld omdat ze minder gaan bewegen, ze hun partner verliezen of door ziekte. Op termijn betekent dit vaak dat ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen en ondervoed kunnen raken.


Vooral bij de eiwitinname hebben ouderen vaak wat extra ondersteuning nodig. “Over de dag verdeeld heeft een doorsnee gezond mens gemiddeld 75 gram eiwit nodig”, vertelt Huib van Leeuwen, directeur van Innopastry. “Ouderen en fragile mensen hebben echter veel meer eiwit nodig. Afhankelijk van hun lichamelijke conditie dagelijks 90 tot 110 gram.  Om de eiwitten goed op te laten nemen is het nodig om die hoeveelheid eiwit goed over de dag te verdelen.” Verder is het van belang dat mensen wat meer bewegen. Het hoeft allemaal niet zo spectaculair te zijn en doet een half uurtje wandelen per dag al wonderen. Wanneer mensen naast een eiwitrijk dieet aan een korte “lichte” krachttraining doen dan komt het lichaam weer in topconditie en helpt het geweldig om gezond en fit oud te worden. 


Kwaliteit

Daarom kwam Innopastry met Bouwsteentjes. Een lekker tussendoortje met wel 8 gram hoogwaardig wei-eiwit. “Eiwit en voeding zijn lange tijd onderschat”, stelt Van Leeuwen, “maar momenteel is er een kentering aan de gang. In hoogwaardig eiwit zitten 9 essentiële aminozuren die je zelf niet kunt aanmaken. Daarom moet je dit uit goede voeding halen, anders verlies je spieren en bindweefsel en gaat je immuunsysteem, je afweer achteruit.”


Niet elk eiwit is echter hetzelfde, aldus Van Leeuwen. Eiwit kun je het beste halen uit eieren, melk, kaas, vis en vlees. Wij gebruiken wei-eiwit “daarin zit 82% meer lucine dan in soja-eiwit.” Dit aminozuur is ontzettend belangrijk voor het in stand houden van de spierkracht. Vandaar dat Innopastry voor de Bouwsteentjes dan ook gebruik maakt van dit hoogwaardige eiwit. “De hoeveelheid eiwit-toevoeging laten we telkens keuren, zodat we zeker weten dat we de juiste hoeveelheid en de beste eiwitten gebruiken in onze producten.”


Easy-to-Eat

Ook voor mensen met slikproblemen heeft Innopastry een lekker tussendoortje op de markt gebracht. “Onze Easy-to-Eat tussendoortjes bevatten ook 8 gram eiwit per kleine portie, deze zijn 100% natuurlijk en gelatine- en glutenvrij”, stelt van Leeuwen. “Daarnaast zijn ze uiteraard gemakkelijk te eten, zelfs voor mensen die door een operatie of een psychische stoornis moeite hebben met slikken. Zo voorkom je ook bij deze groep ondervoeding.”


Voor jong en oud

En niet alleen ouderen hebben baat bij de tussendoortjes. “Een meisje van 12 stuurde ons ooit een briefje”, vertelt van Leeuwen. “Ze lag in het ziekenhuis en had een hele slechte prognose. In het ziekenhuis kreeg ze de Easy-to-Eat tussendoortjes van Innopastry en ze was ervan overtuigd dat dit geholpen heeft bij haar herstel. Verzwakte mensen komen vaak in een slecht voedingspatroon terecht, maar door de suikers in tussendoortjes worden ze weer energieker en krijgen ze weer meer trek, waardoor ze ook weer andere dingen gaan eten.”Tussendoortjes

Uiteraard betekent dit niet dat we allemaal de hele dag door Bouwsteentjes en Easy-to-Eat moeten eten. “Het blijven tussendoortjes” en zijn puur als ondersteuning bedoeld, zegt Van Leeuwen lachend. “En het gaat er juist om de eiwitinname over de dag te verspreiden. Zolang dat eiwit maar van hoge kwaliteit is, oftewel gewonnen uit wei van de koe, dat heeft de hoogste aminozuren waarde en maakt het niet uit wanneer het gegeten wordt.”


De Bouwsteentjes en Easy-to-Eat tussendoortjes zijn niet groot, maar bevatten wel grote hoeveelheden eiwit. “Daardoor kunnen ook mensen met een slechte eetlust ze vaak wel 

consumeren ”, stelt Van Leeuwen. “Het zijn uitstekende tussendoortjes om mensen extra kracht te geven.” Inmiddels zijn er ook mini Bouwsteentjes van slechts 30 gram per klein mini gebakje en dragen deze 20 % hoogwaardig eiwit per stuk, in verhouding nog meer eiwit dan de gewone Bouwsteentjes. De mini Bouwsteentjes zijn assorti verpakt en kosten slechts 8 stuks voor € 4,99. Hetzelfde als 4 grote Bouwsteentjes en 4 Easy-to-Eat tussendoortjes. 


De Bouwsteentjes en Easy-to-Eat tussendoortjes zijn landelijk verkrijgbaar bij Jumbo Supermarkten en worden binnenkort ook elders verkocht. 

Feit


Delen

Journalist

Related articles