Weekly News

Emigreren na je pensioen wordt steeds makkelijker

Steeds meer senioren verruilen Nederland na hun pensioen voor een land met een warmer klimaat. Contact met het thuisfront gaat makkelijker in deze digitaliserende wereld, waardoor de afstand minder groot lijkt. Maar hoe zit het met de papierwinkel die bij zo’n verhuizing komt kijken?

Een dag heeft 24 uur. Besteed acht aan werk of ontspanning, acht aan slaap en nog eens acht aan het leren van de taal, anders integreer je nooit volledig.

Als je gaat emigreren komt er een vracht aan regelwerk op je af. Na het kiezen van een land en plaats begint het feest pas: de juiste papieren regelen, verzekeringen afsluiten, de Belastingdienst informeren, de verhuizing organiseren en alle relaties op de hoogte stellen. De meeste mensen zijn wel een jaar tot vier jaar bezig met de voorbereidingen.

 

Toch wordt emigreren steeds populairder. Zeker onder senioren. Zo verdubbelde tussen 2000 en 2015 het aantal emigrerende senioren tussen de 50 en 90 jaar van 8696 naar 17.255 (cijfers Emigratiebeurs). Het aantal 60- tot 80-jarigen dat naar het buitenland trok steeg zelfs nog meer. De landen die het meest worden aangedaan zijn buurlanden België en Duitsland, maar ook Frankrijk, Spanje en Italië. Binnen Europa is geen visum nodig, wat het aantrekkelijk maakt om binnen de grenzen van de EU te blijven. Toch zijn er ook veel mensen die verder weg trekken: het Caribisch gebied en de Filipijnen zijn erg populair onder emigranten.

 

Voor veel senioren is een hoge levensstandaard van belang en bovendien een snelle toegang tot het thuisland, zodat zij nooit langer dan 24 uur verwijderd zijn van hun kinderen en/of kleinkinderen, weet vertelt Tom Bey, organisator en eigenaar van de Emigratiebeurs. Ook financiën zijn uiteraard iets om rekening mee te houden. Als mensen emigreren kunnen de AOW en het pensioen gewoon meegenomen worden naar het buitenland. Op het moment van emigreren stopt de opbouw wel, hier kan men zich voor verzekeren. Er moet echter wel belasting betaald worden over de AOW; het verschilt per land of dit aan Nederland is of het woonland. Portugal is populair onder senioren, omdat ze als ze zich daar inschrijven helemaal geen belasting hoeven te betalen over hun AOW.

 

Waar belastingvoordeel leuk meegenomen is, is het ook een grote pré voor veel ouderen als zij zich goed kunnen verzekeren in hun nieuwe woonland. “Het zijn juist de verzekeringen, meer nog dan zaken als visa, die nauw luisteren”, aldus Bey. “Gelukkig zijn er organisaties die zijn gespecialiseerd in verzekeringen voor het buitenland.” Een andere manier om je goed te verzekeren is door een bedrijfje op te zetten, of door te werken in loondienst in het buitenland. Bey: “In Frankrijk zie je dat veel medici daar een zogenaamde ‘mini enterprise’ opzetten en één dag in de week bijklussen als huisarts. Dat zorgt ervoor dat zij aanspraak kunnen maken op Franse verzekeringen.”

 

Tenslotte heeft Bey drie tips voor eenieder die overweegt om naar het buitenland te emigreren. ”Ten eerste moet je nooit de Belastingdienst vergeten. Als je in Nederland nog geld verschuldigd bent, zullen ze je overal ter wereld vinden. Ten tweede heeft een dag 24 uur. Besteed acht aan werk of ontspanning, acht aan slaap en nog eens acht aan het leren van de taal, anders integreer je nooit volledig. Ten derde is het verstandig om een proefemigratie te doen. Verhuis eens voor enkele maanden naar het beoogde land in een niet-drukke of niet-zonnige periode. Dan leer je het land ook op mindere momenten kennen. Vind je het dan nog steeds leuk? Dan is de kans dat je het op de lange termijn leuk blijft vinden groter!”

Delen

Journalist

Annette Hoeksema

Related articles