Weekly News

Duurzaam eten voor een beter milieu

De impact van ons eten op het milieu is enorm. Voedsel neemt zelfs 30 procent van onze voetafdruk in. Dat is meer dan vervoer (15 procent) en wonen (11 procent) samen. Door duurzamer te eten is er veel milieuwinst te behalen. Meer plantaardig en minder dierlijk eten, en minder voedsel verspillen, levert de grootste winst op.

Bedrijven die werken met voeding hebben een extra grote verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid. In deze special staan enkele inspirerende groene initiatieven. Wat kunnen bedrijven doen om consumenten te helpen om duurzamere keuze te maken? Ik geef u graag 5 tips mee.


Bied meer plantaardige opties met een lage klimaatbelasting. Denk aan producten op basis van peulvruchten of granen. En ook aan meer groente en fruit en minder bewerkte voedingsmiddelen. Dat maakt het voor de consument makkelijker om duurzaam te kiezen.


Laat zien waar een product vandaan komt, hoe het wordt gemaakt (is er bijvoorbeeld duurzame soja- en palmolie gebruikt?) en vermeld duidelijk wat er allemaal inzit. Maak deze data online beschikbaar en doorzoekbaar. Inzicht helpt bij het maken van keuzes en draagt bij aan het vertrouwen in de keten.


Laat met behulp van betrouwbare keurmerken zien hoe duurzaam het product is. Keurmerken zoals MSC en ASC voor vis zorgen bij de consument voor herkenning. Dit helpt om makkelijker een duurzamere keuze te maken.


Maak duidelijk hoeveel porties er in een verpakking zitten. Geef aan wat 1 portie is en wat je daarmee binnenkrijgt. Houd bij het bepalen van porties de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden aan. Te grote of onduidelijke porties werkt overeten en/of voedselverspilling in de hand.


En voor elk bedrijf geldt: vergeet de kantines/restaurants niet. Als elk bedrijf zijn medewerkers duurzamere maaltijden biedt en voedselverspilling bestrijdt, dan helpt en stimuleert dat enorm.


Duurzaamheid is dus van groot belang, ook voor het Voedingscentrum. We stimuleren het maken van duurzame keuzes en het minder verspillen van voedsel. Ook bieden we de Voedselafdruk-tool aan, waarmee je een indruk kan krijgen van de klimaatimpact van je voedingspatroon. Ik hoop dat velen de uitdaging aangaan om hun impact te verlagen. Ik hoor graag uw score.


Dr. ir. Gerda Feunekes, directeur Voedingscentrum

Twitter: @GerdaFeunekes

Delen

Journalist

Related articles