Weekly News

De perfecte auto voor de senior

Gerard Kroon, redacteur/onderzoeker auto’s bij de Consumentenbond: 

Wat zou je aanbevelen voor de 50-/60-plusser: huren, delen of leasen?

“Veel 50-plussers hebben het liefst een eigen auto. Huren en delen doen ze niet graag, al zou dat bij minder kilometers vaak goedkoper zijn. Alleen bij private lease heeft de 50-plusser een auto (semi) in eigen bezit. Soms is dat financieel interessant en het neemt bovendien een hoop zorgen weg door het vaste maandbedrag.”


Wat is een must have voor seniorenauto's?

“Automobilisten gaan bij het stijgen van de leeftijd steeds meer letten op instaphoogte: ‘de stoel in de auto zit lekker hoog’. Gemiddeld blijkt de ideale maat voor de afstand tussen stoelzitting en wegdek 68 centimer. Voor de instap zijn de grootte van de deuropening en de hoogte én breedte van de dorpel naast de stoel zijn ook belangrijk. Fijne, goed verstelbare stoelen en parkeersensoren of een achteruitrijcamera zijn andere pluspunten.”


Wat is je favoriete automodel voor de 50-plusser en waarom?

“Bij de tegenwoordig zo gewilde crossover zijn instapgemak en zitpositie vaak beter dan bij een "gewone" hatchback. Daarom zijn de Renault Captur en Peugeot 2008 bij 50-plussers gewild. Naast suv’s, mpv’s en personenbusjes zijn er ook hatchbacks die goed scoren op instapgemak, bijvoorbeeld de Toyota Yaris, Hyundai i20 en Suzuki Celerio.”


Erik Jan de Jong, Expert Auto van ANWB:

Wat zou je aanbevelen voor de 50-/60-plusser: huren, delen of leasen?

“Daar valt eerlijk gezegd niet een eensluidend antwoord op te geven. Dat hangt sterk af van particuliere en zakelijke omstandigheden van de gebruiker. Die zijn meer bepalend voor de keuze dan de eventuele voorkeur voor gemak. Misschien zou je verwachten dat senioren meer ontzorgd willen worden, en vaker voor lease gaan, maar dat krijgen wij niet teruggekoppeld.”


Wat is een must have voor seniorenauto's?

“Ook dat is sterk afhankelijk van de omstandigheid waarin de automobilist zich bevindt. Wie er een actieve levensstijl erop na houdt, en vaak nog met de caravan wegtrekt, wil voldoende trekkracht. Als zware elektrische fietsen worden meegenomen, is ook de maximale kogeldruk van belang. Senioren hebben verder belangstelling voor instapcomfort.”


Wat is je favoriete automodel voor de 50-plusser en waarom?

“Dat kan eveneens verschillen. Sommige ouderen van wie de kinderen uit huis zijn, hebben belangstelling voor een leuke tweezitter, voor een Mazda MX5 bijvoorbeeld. Wat je in ieder geval ziet, is dat de crossover-categorie enorm in trek is bij senioren.”


Damiaan Hage, Content director/hoofdredacteur AutoWeek, GTO en AutoWeek Classics:

Wat zou je aanbevelen voor de 50-/60-plusser: huren, delen of leasen? 

“Dat is een keuze die niet afhankelijk is van je leeftijd, maar van je levensstijl. Wil je te allen tijde over een auto beschikken, dan moet je kopen of leasen. Met een deelauto ben je iets minder flexibel, maar het is wel een duurzamere keuze.”


Wat is een must have voor seniorenauto's?

“Hogere, SUV-achtige auto’s zijn in alle segmenten ontzettend populair en er is veel keus bij alle merken. En ik zou sowieso nooit een auto bestellen zonder parkeersensoren en navigatiesysteem. En tegenwoordig zijn veel auto’s te krijgen met elektrisch bedienbare achterklep waarbij je soms zelfs alleen maar je voet hoeft te bewegen onder de achterbumper”


Wat is je favoriete automodel voor de 50-plusser en waarom?

“Onmogelijk een enkel model te noemen. Met 5.000 euro koop je een andere auto dan met 50.000 euro. Ga je elk jaar acht weken met een caravan door Zuid-Europa reizen? Of doe je alleen de boodschappen? Als je het moeilijk vindt zelf een keuze te maken, schakel dan een autocoach in. Dat is een soort aankoopmakelaar die je veel zorgen uit handen neemt.”


Delen

Journalist

Hugo Schrameyer

Related articles