Weekly News

Frank van Bokhorst, commercieel directeur GRO ETEN & DRINKEN

Circulaire modellen in de voedselketen

Circulariteit is een thema waar veel om te doen is. In 2011 is door de Ellen MacArthur Foundation circulaire economie geïntroduceerd. Maar waar hebben we het eigenlijk over? Circulariteit betekent letterlijk ‘rondgaande beweging’. Een circulaire economie is een levend systeem waarin de ontwikkeling van waarde plaatsvindt op basis van gebruik in plaats van verbruik. Dat betekent dat herbruikbaarheid van producten en grondstoffen ontstaat en dat vernietiging wordt voorkomen. Logisch dat de term recycling bij velen naar boven komt. Circulair denken omvat echter veel meer dan recycling en gaat nog een stap verder. Bij circulariteit is het de bedoeling dat de hele keten gaat samenwerken om het belang van alle grondstoffen te handhaven of zelfs te vergroten. Keten denken (delen van kennis) en optimaal samenwerken met de ketenpartners is de toekomst.

Ook in de voedingsindustrie is deze circulariteit van belang. De wereld verandert snel en de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten speelt een belangrijkere rol in onze samenleving dan ooit daarvoor.  Veel mensen komen er achter dat de vleesindustrie meer vervuilend is dan ze eigenlijk dachten en een enorme CO2 footprint kent.

De huidige consumptie van dierlijk materiaal is niet meer houdbaar en mede ons voedsel systeem als zodanig is, als je kijkt naar wereldwijde bevolkingsgroei richting de 10 tot 11 miljard, volledig uit de bocht gevolgen

Het is nu meer dan ooit noodzakelijk om de voedselketen te verduurzamen, zodat we in staat zijn om de gehele populatie van gezonde voeding te voorzien. De overstap naar meer plantaardig is dan ook meer dan ooit essentieel te noemen. 

Om de overstap naar het eten van plantaardige eiwitten gemakkelijker te maken worden er steeds meer duurzame en lekkere gerechten en producten ontwikkeld. Deze initiatieven zorgen ervoor dat je je stukje vlees niet hoeft te missen. Denk bijvoorbeeld aan hybride burgers waarin een deel van het vlees vervangen wordt door een plantaardig alternatief.

Inmiddels zijn er gelukkig meerdere mooie initiatieven op basis van zeewier, bonen, soja, algen die allemaal bijdragen tot het gewenste resultaat van reductie van de vleesconsumptie. 

Laat je vooral inspireren als food liefhebber en daag jezelf uit om lekkere alternatieven te bedenken of te bereiden en werk samen met alle initiatiefnemers aan een betere wereld voor jezelf en voor je achter-, achter-, achterkleinkinderen.

Frank van Bokhorst

Commercieel Directeur bij GRO (Green Recycled Organics)

Delen

Journalist

Related articles