Weekly News

Blijf dromen van je eigen droomhuis

Ik weet het nog goed: met mijn zus en onze ouders bezochten we begin jaren ‘60 een expo van modelwoningen uit de hele wereld. Geïnspireerd door de bijzondere huizen en de aparte indelingen gingen we thuis aan de slag als ware architecten in spé.

Talloze plattegronden tekenden we: voor iedereen in de buurt een droomhuis, met grote kamers, gangen en trappetjes en badkamers van vorstelijk formaat waar je in deze tijd, waarin luxe en comfort steeds gewoner zijn geworden, nog altijd jaloers op zou zijn.  Op zaterdag gingen we vaak naar een moderne woonwinkel en hoe geweldig was het als kind om mee te gaan en door alle ruimtes te dwalen, te dromen en te zitten op de beoogde stoel voor thuis. Stalen werden meegenomen en lampen kwamen op proef, de adviseur kwam langs: ik vond het allemaal geweldig. Vooral als de schilder kwam. Dan lag het hele huis overhoop, rook het heerlijk naar verf, elke muur kreeg een andere kleur en daarna werd de indeling ook nog eens veranderd. Wat een effect!


Inmiddels vijftig jaar
later en vele woonadressen verder, woon ik in een nieuwbouwbuurt, in een onder architectuur gebouwd appartement met een fabuleus uitzicht. Afgelopen jaar is naast ons een blok gekomen met zelfbouwprojecten waar geen enkel huis hetzelfde is. Kaswoningen, houten woningen, huizen met megagrote ramen en balkons waar onze royals niet op zouden misstaan. Maar ook duurzame woningen met restmateriaal gebouwd, woningen bekleed met goud- en zilverkleurige beplating die als een zonnetje over de straat schijnen; elke eigenaar heeft geprobeerd er zijn eigen paleisje van te maken. En hoe heerlijk is het om ’s avonds een wandelingetje te maken en vol bewondering naar al die gerealiseerde woondromen te kijken. Hoe is de indeling, hoe loopt de trap, voor welke keuken hebben ze gekozen en welke verlichting hangt er? 


Voor iedereen betekent een droomhuis iets anders. De een denkt direct aan verhuizen naar een statig oud herenhuis aan de gracht, de ander droomt van een tweede huis in een zonnig warm oord met uitzicht op een koele zee en weer een ander alleen van een goede renovatie zodat het bestaande huis weer jaren mee kan. Laat je verwonderen door alle nieuwe snufjes, laat je inspireren op een interieurbeurs, kijk in de woonbladen naar de laatste trends, of vraag een professional om met je mee te denken om zo je ultieme droomhuis te verwezenlijken. 

Yvonne Kleber

Voorzitter BNS Crisp, Beroepsvereniging Nederlandse Stylisten. 


Delen

Journalist

Related articles