Weekly News

50-plusser kiest voor luxe, bewust, ver en actief

Senioren geven meer geld uit aan reizen dan welke andere leeftijdsklasse ook. Logisch wellicht, omdat ze gemiddeld genomen meer tijd en geld hebben. En minder verantwoordelijkheden. Maar hoe reizen ze het liefst? En wat maakt deze reizen zo populair? Johannes Keuning, reisauteur en oprichter van onafhankelijk reis- en reviewplatform 27vakantiedagen.nl, over de acht trends van het moment.

Populairder dan ooit

“Senioren hebben meer tijd en geld voor verre reizen dan jongeren. Liefst 80 procent van de totale uitgaven op het gebied van luxe reizen en bestemmingen nemen 50-plussers voor hun rekening. Het wegvallen van vakantie zou voor veel ouderen een verarming van hun leven betekenen, is al eens uit onderzoek gebleken. Ze besparen er dus niet op. De meeste senioren hebben hun volgende vakantie alweer gepland of op z’n minst in gedachten. Toch betekent dit niet dat al die vakanties zo ontzettend duur zijn. Integendeel, kamperen lijkt populairder dan ooit. Lekker eenvoudig vakantie vieren, op de manier waarop je het zelf wilt. Op de camping ontbreekt het dan vaak nergens aan, maar ook dat is geen must voor veel oudere reizigers. De caravan en stacaravan winnen het van de tent bij de vakantiegangers die de vijftig zijn gepasseerd, want dan kunnen ze veel ‘eigen’ dingen meenemen. Ouderen houden af en toe best van het ontdekken van een nieuwe omgeving, maar zijn wel gehecht aan hun eigen spullen en gewoontes. Daarom blijft kamperen populair onder veel ouderen.”


Een heuse ervaring

“Terwijl jongeren de cruise nog weleens willen onderschatten, is een cruisevakantie een heuse ervaring. Je bent er even helemaal tussenuit en komt volledig tot rust. Eindelijk heb je de tijd om dat boek lezen waar je maar niet aan toe komt. Lekker dobberen in het zwembad en uitgebreid dineren: een cruise is met recht genieten. De culinaire cruise wint aan populariteit. Je zie de mooiste plekken tijdens de cruise, of het nu in Europa is of langs de kust van Afrika of Zuid-Amerika. Afhankelijk van de aard en duur van de cruise, ontdek je op een uiterst ontspannen manier nieuwe bestemmingen. Overigens zien we steeds meer koppels gezamenlijk op cruisevakantie gaan. Zo’n cruise biedt voor ieder wat wils, zou je kunnen zeggen. Het is een van de trends die ik sowieso bespeur in het reisgedrag van senioren. ‘Samen’ is iets dat ik steeds vaker hoor. Bevriende stellen trekken er samen op uit. Of een complete familie gaat op pad. Vakantie is een sociale gebeurtenis en het samen zijn is niet zelden belangrijker dan de specifieke inhoud van de vakantie.”


Pure luxe

“Mensen die hun hele leven hard gewerkt hebben, mogen nu zelf verwend worden. Aan het zwembad, met een hapje en een drankje erbij. All inclusive biedt het allemaal. Je hoeft nergens over na te denken en wordt op je wenken bediend. Het leven is mooi! Zeker wanneer de zon voortdurend schijnt – en dat is doorgaans het geval bij bestemmingen in dit reissegment. Uiteindelijk is het de meeste vakantiegangers toch om lekker eten, de zon en relaxen te doen. Heb je toch behoefte aan een stukje natuur of cultuur? Dan ga je er even op uit. All inclusive betekent immers niet dat je opgesloten zit. Veel ouderen weten dat en hebben deze manier van reizen inmiddels ontdekt. Voor hen is all inclusive pure luxe. Overigens geldt dit veel voor vijftigers, maar minder naarmate mensen ouder worden. Dan wint museumbezoek het weer vaker van het terrasje. Nog een kleine waarschuwing voor reizigers die all inclusive overwegen: alles is echt inclusief. Dat betekent dat de weegschaal naar boven kan uitslaan wanneer de vakantie erop zit. Maar dat hoort misschien ook wel een beetje bij vakantie…”


Voor de bewuste genieter

“De bewuste genieter kiest geregeld voor een fietsvakantie. Fietsvakanties passen bovendien perfect in de gezonde levensstijl die veel ouderen hanteren om fit te blijven. De Europese heuvellandschappen zijn populair voor de echte trekkers. Prachtig natuurlijk, die natuur om je heen. Je hebt de tijd voor jezelf en stopt wanneer je zelf wil. De ene dag een zware ‘etappe’, de andere dag een lichte. En als je een mooie locatie hebt gevonden, las je één of enkele rustdagen in. Maar je kunt ook naar een mooie bestemming reizen van waaruit je prachtige tochten maakt. Zowel de zogenoemde ‘standplaatsvakanties’ als de trektochten kun je licht en zwaar maken, waarbij zwaar vooral betekent dat je dagelijks een fikse hoeveelheid kilometers aflegt. Want je kunt het jezelf verder wel bijzonder gemakkelijk maken. Zo worden fietsvakanties vaak aangeboden met bagagevervoer, zodat je heerlijk kunt fietsen zonder bepakking. Er zijn sowieso veel goed verzorgde en georganiseerde fietsvakanties. Niet alleen in Europa, maar zeker ook ver weg. Niet zelden gaat het om ontdekkingstochten langs de mooiste plekken. En al fietsend maak je daar natuurlijk bijzonder veel van mee.”


Betaalbaar met de bus

“Ouderen vormen voor aanbieders van busreizen een groeiende doelgroep. Het feit dat busreizen steeds populairder worden onder deze doelgroep zit hem niet alleeen in de aantrekkingskracht van stedentrips, maar evengoed in de georganiseerde rondreizen en excursiereizen, die steeds meer in trek zijn. En tot slot groeit het aanbod singlereizen bijzonder snel. Deze reizen, veelal gecombineerd met een vlucht, gaan bijvoorbeeld naar China, Cuba of Argentinië. Busreizen kun je in feite overal ter wereld maken. Busreizen zijn heel geschikt voor de actieve senioren. De reizen zijn veelal tot in de puntjes verzorgd. Vaak kun je in de buurt van je woonplaats opstappen, om naar een mooie bestemming in binnen- of buitenland te worden gebracht. Wat wil je nog meer? Er zijn ook aanbieders met extra service voor mensen die slechter ter been zijn. Welke landen populair zijn? Spanje staat nog steeds op één als we onze lezers en reviewers mogen geloven. Stedentrips gaan verder vaak naar Parijs, Berlijn en Londen. Deze trips duren doorgaans tussen de twee en vijf dagen. Ook Noorwegen (de fjorden) zijn meer en meer in trek, mede omdat de busreizen hier naartoe relatief betaalbaar zijn. Deze reizen duren doorgaans weer iets langer.”


Volledige rust

“Goed bijkomen – geestelijk en lichamelijk – is toch wel een van de voornaamste redenen om op vakantie te gaan. Een vakantie moet relaxed zijn. Een wellnessvakantie, die in het teken staat van volledige rust, is daarvan toch wel de ultieme vorm. Tijdens een wellnessvakantie ontspan je in een enorme jacuzzi, doe je mee aan een yogales en laat je je heerlijk masseren – of het nu een hot stone masssage, voetreflexmassage of gezichtsmassage is. Zo’n vakantie zorgt ervoor dat je even helemaal oplaadt, zowel geestelijk als lichamelijk. Op die manier kom je pas écht herboren terug. In Europa kun je prima terecht voor wellnessvakanties, maar in Azië weten ze hier pas echt raad mee. Wellnessvakanties zijn er overigens in verschillende gradaties en thema’s. Mag de nadruk liggen op yoga, beauty of mag het best wat actiever, met fitness of wandelen? Ook een afvalvakantie – al dan niet met sapkuur of (sport)vasten – behoort tot de mogelijkheden. In alle gevallen wordt alles voor je geregeld en word je goed verzorgd. Kortom: via een wellnessvakantie werk je aan jezelf en breng je lichaam en geest in balans.”


Op zoek naar avontuur

“Gedurende het werkende leven komt het er vaak niet van om een verre reis te maken en wat langer van huis te gaan, zeker niet zolang de kinderen nog thuis wonen. Wanneer het moment daar is, trekken veel senioren er alsnog op uit, vaak naar landen waar ze altijd nog eens naartoe hadden willen gaan. 50-plussers zijn op zoek naar rust, gezelligheid, lekker eten. Tegelijkertijd zijn ze nog lang niet klaar met ontdekken. Je ziet veel senioren verre reizen maken en landen bezoeken waar ze nog niet eerder geweest zijn. Denk aan Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika. Bij veel reizigers gaat reizen sowieso om nieuwe – liefst bijzondere – ervaringen. Om stimulering. Verandering van omgeving, nieuwe landen zien, nieuwe mensen ontmoeten. Mensen komen graag naar huis met sterke verhalen die ze, enigszins aangedikt, aan hun familie en vrienden kunnen vertellen. Niet zelden trekken senioren er met bevriende koppels of familie op uit. Verrassend is trouwens dat 75-plussers relatief vaak voor een avontuurlijke vakantie kiezen. Daarmee bedoelen we dan echt de verre reis. Misschien blijf je met zo’n instelling wel het langste leven?”


Genieten van de natuur

“Een golfreis is meer dan alleen golfen op prachtig gelegen banen. Het is genieten van de natuur, het proeven van lokale specialiteiten en het ontdekken van culturele steden. Populaire golfbestemmingen zijn Duitsland, Frankrijk en – vooral – Spanje, maar onderschat ook Portugal niet. De temperaturen zijn in Spanje en Portugal natuurlijk erg prettig met veel kans op goed weer. Goedkoop naar de zon en daar heerlijk een balletje slaan: dat is voor veel senioren het toppunt van ontspanning. Nog minder bekend, maar ook in zwang zijn bestemmingen als België, Turkije, Amerika en de Azoren. De golfreizen zijn de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Zowel beginners als fanatieke golfers komen aan hun trekken: van golfclinics of greenfees tot arrangementen met de hele familie. Ook singlereizen voor golfers zijn inmiddels een bekend fenomeen. Overigens hoeft golf natuurlijk helemaal niet de boventoon te voeren tijdens een golfvakantie, al doet de naam misschien anders vermoeden. Het gaat erom dat je volop de gelegenheid hebt om je favoriete sport te beoefenen. Maar hoe vaak je dat doet, bepaal je natuurlijk lekker zelf.”

Delen

Journalist

Josien Vos

Related articles